I farten igen

Tennisbanorna förstås. De var tomma och regnvåta. Läktarna gapade tomma. Näten hängde lite slappt och ja, det var ingen folkfest precis. Jag anar att det de kallar Båstadsveckorna, Tennisveckor eller vad det nu är, inte är nu i alla fall. Och det var mer folk och kö på Apoteket än på Systembolaget. Vad det säger vill jag inte ha någon teori om, vi noterade det bara. 

 

Öde och tomt..Men i gästhamnen var det fullt. Båt efter båt efter båt. Den ena större och vitare än den andra. Det är jättekul att gå och spana på båtarna och barn som fiskar krabbor och vuxna som grillar på bryggan och andra som bara sitter i sina sittbrunnar med en öl eller glas vin eller så.

Några putsar på sina ögonstenar så att de är snygga och inte stöter i grannen, fixar med fendrar och då där. Så några till som vi som går och spanar och så vi då som tänker att det är skönt med husvagnen som står still, från vilken man kan åka en tur och speciellt när det regnar.I hamnen i Torekov ser det likadant ut. Där finns också en pir där man kan fiska.

Att fiska är avkopplande och skönt. Rent av meditativt. Det monotona vevandet på rullen gör att man kommer till ro och tankarna skingras. Det man är inriktad på är förstås om det fastnar något och i så fall vad och hur ska vi tillreda det.

Nej, kanske inte så men i alla fall på om det fastnar något.


Det monononononononononotona vevevevevevevandet.........Det är skönt att man kan stå på land och fiska.Men några tappra yrkesfiskare ger sig ut i vilket väder som helst, bara för att vi ska kunna få köpa färsk gös, räkor, krabbor, musslor,  ja, allt det som vi inte själva drar upp ur det djupa havet.Själva hittade vi ett härligt recept på Fiskgryta med musslor, som vi lagade.

Vi letade på http://www.arla.se och fann detta:

En lättlagad fiskgryta där man kokar fisken i det smakrika musselspadet. (4 pers)

1 kg blåmusslor                                                            2 dl torrt vitt  vin
400 g vit fiskfilé, t ex gös, abborre, gädda                1 msk konc skaldjursfond
1 knippa salladslök                                                      1 liten knippa timjan
2 vitlöksklyftor                                                                 1 krm svartpeppar
1 msk smör                                                                    2 dl vispgrädde

1. Tvätta musslorna noga. Släng dem som inte stänger sig när man knackar på skalet. Skär fisk och salladslök i bitar.
2. Skala och hacka vitlöken. Fräs den i smör i en stor kastrull. Tillsätt vin, fond, timjan och peppar. Lägg ner musslorna och koka under lock c:a 5 minuter tills de öppnar sig.
3. Tag upp musslorna och släng dem som inte har öppnat sig. Fördela musslorna i 4 sopptallrikar
4. Sjud fisken i kokspadet under lock 3-4 minuter, tillsätt salladslöken mot slutet. Lägg upp fisk och lök på tallrikarna.
5. Vispa ner grädden i spadet och låt såsen koka ihop några minuter.
6. Häll såsen över fisken och musslorna. Strö över timjan. Servera med bröd.

Den blev jättegod.Minst lika god som den vi åt i Barsebäck. Kanske t o m godare.Vi hade ingen stor kastrull så vi tog stekpannan och en bit folie som lock. Och det gick alldeles utmärkt. Vitlöken skulle ju fräsas först och denna stekpanna var tillräckligt stor så att all vätska fick plats.

Färsk timjan hade vi förstås, smör och musslorna ligger och väntar där bredvid.Ja, sen´dukade vi i förtältet och så var det dags att äta. (igen)Dessert: hallonglass med turkisk peppar och lakritsflingor. Det är något för ett lakritstroll, det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0